mandag 24. januar 2011

Lesestart


Biblioteket har ei hylle med lettleste bøker. Denne hylla står innerst i lokalet, like ved billedbokkassene. Her finner du mange forskjellige hefter og bøker som passer godt i den perioden barnet skal lære lesekunsten.

Noen eksempler på bøker som er fine i starten:


Løveunge: enkle, små bøker, store bokstaver, noen få ord på hvert oppslag, morsomme illustrasjoner.

Mange av bøkene på lettlest-hylla er i Leseløve-serien. De høyeste bøkene har som oftest store bokstaver.


Lesestart-serien: Bøker med knall-rød-oransje rygg. Korte linjer, lite tekst på hver side, og bilder som støtter opp om historien.


Bøkene til Helena Bross inneholder fine historier som barna kan kjenne seg igjen i. Bøker med hvit rygg har store bokstaver, bøkene med rød rygg har både store og små bokstaver (vanlig skrift), korte linjer.



Jørn Jensen har skrevet bøker om Kasper som spiller fotball, og om Mia og Mette som spiller håndball. I disse bøkene er det noe mer tekst. Først er det ei fortelling om spillet, til slutt noen sider om reglene.

Tips: Kikk i boka, se om det er passe tekstmengde på hver side. For mye tekst kan ta motet fra en stakkar!

Også i billedbok-kassene kan du finne bøker som er fine til lesetrening, som bøkene om Emma og om Thomas. Disse bøkene har enkel tekst om hverdagslige situasjoner.

Ellers er billedbøker fine til høytlesning. Mange billedbøker har mye tekst, og ofte går teksten på kryss og tvers, og gjerne også over bildet, det gjør at det blir vanskelig å lese for "ferske" lesere.

Høytlesning er hyggelig, det gir anledning til å snakke om det man har lest - og ikke minst - det skaper leselyst!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar